fbpx

Червени скъпоценни камъни и кристали – видове, значения, сили и свойства

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email
червени скъпоценни камъни и кристали в зелени цветове имена видове сили значение

Червените скъпоценни камъни отдавна се свързват с огъня, страстта, топлината и жизнеността. В Китай червеното е символ на просперитет и радост. Булките традиционно носят този цвят в деня на сватбата, а местните предприятия боядисват вратите си в червен нюанс, за да насърчават късмета.

В други култури се вярва, че червените скъпоценни камъни могат да дадат физическа сила, да повишат мотивацията, когато се чувствате потиснати, и да презаредят ума, тялото и духа ви. Червените скъпоценни камъни обикновено се свързват и с вдъхновение и стремеж да се движите напред и да се стремите да постигнете мечтите си.

Ако и вие, както много други хора по света, винаги сте изпитвали влечение към червените скъпоценни камъни, тогава разгледайте нашето ръководство. Изброили сме имената на червените скъпоценни камъни, техните значения и всички специални поводи, свързани с тях.

Списък на червените скъпоценни камъни

Рубин

Когато става въпрос за червени скъпоценни камъни, рубините са най-известните от всички. Дороти от “Магьосникът от Оз” с нейните вълшебни рубинени пантофки им е придала култов статут, но дори и без тази връзка те са изключително известни.

Лесно е да се разбере защо този камък е толкова популярен – рубините могат да достигнат ярка, жива наситеност и да светят на слънчева светлина. Това се дължи на флуоресценцията, която се открива в камъка.

По същество рубините са разновидности на корунда с качество на скъпоценен камък – минерал, който съдържа хром. Последният е изключително рядък елемент, който превръща камъка в неговия много запомнящ се червен нюанс. Като един от най-редките скъпоценни камъни в света, рубините често се подлагат на термична обработка, за да се увеличи още повече дълбочината на червените им тонове.

Естествените рубини могат да бъдат доста скъпи, което е довело до появата на лабораторно създадени камъни от този вид. Те могат да се произвеждат доста бързо и евтино и имат същата степен на издръжливост като естествените камъни.

Интересно е, че този камък е станал толкова популярен, че името “рубин” е било в световните списъци на най-популярните имена за момичета през последните 200 години.

Какво е значението на рубин?

Културите по света отдавна смятат рубина за камък на кралете. Тъмночервените скъпоценни камъни се свързват със страст, чистота и благородство. Смята се, че като защитен камък рубините внасят щастие и страст в живота ви. Ако носите рубинен пръстен или гривна на лявата си ръка, страната на сърцето, се казва, че притежателят им ще живее спокойно под закрилата на рубините.

Рубин за специални случаи:

Обикновено свързвани с любовта и силата, рубините традиционно се подаряват при специални поводи, включително:

  • 40-та годишнина от сватбата, известна още като Рубинена годишнина
  • Камъни за рожден ден през юли

Агат

Камъните от червен ахат са популярни в цял свят по различни причини. Находищата на ахат обикновено се намират в по-големи скали, като например валуни. Формирането на тези камъни отнема около 50 милиона години – така че те със сигурност не бързат!

Ахатът се характеризира с цветни кръгли шарки във вътрешността на скалите. Не е необичайно камъните да се намират заедно с находища на аметист, както и с подобни на кварц кристали, които се срещат в по-големи находища.

Какво е значението на ахата?

В будизма се смята, че ахатът е едно от седемте съкровища на религията. Още в древни времена камъкът е бил използван като амулет. Обикновено се смята за “камък на щастието” и мнозина вярват, че той може да помогне за укрепване на любовта, както и за подобряване на романтичните отношения, като по този начин повишава хармонията.

Специален повод:

  • Майски рожден камък

Червени диаманти

Ако търсите редки червени скъпоценни камъни, то това е. Червените диаманти са най-скъпият и най-редкият цвят диаманти в света, дори повече от розовите или сините диаманти. Досега са открити само няколко от тези ослепителни червени скъпоценни камъни. Много малко експерти от бижутерийната индустрия са имали късмета да зърнат някой от тези блестящи кървавочервени камъни.

Подобно на другите диаманти с цветна нотка, червените диаманти могат да бъдат както в най-чиста форма на червено, така и смесени с други цветове, включително лилаво, оранжево и кафяво. Известни като “кървави диаманти” (да не се бъркат с конфликтните диаманти, които също често се наричат кървави диаманти), чистите червени диаманти са особено редки и скъпоценни.

Най-известният червен диамант, откриван някога, е Червеният диамант на Мусаиев. Той тежи внушителните 5,11 карата и е средно червен на цвят. Това е най-големият червен диамант в света, който през 2001 г. е продаден на търг за огромната сума от 8 млн. унгарски долара, което се равнява приблизително на 1,6 млн. щатски долара за карат.

Въпреки че произведените диаманти със сигурност не са толкова ценени или ценни, колкото естествено срещащите се, цветни диаманти, включително червени, се произвеждат в Аргайл в Австралия. Районът е известен с производството на диаманти в различни цветове, включително розово, синьо, лилаво и, разбира се, червено.

Какво е значението на червения диамант?

Поради своята рядкост и висока цена, червените диаманти са символ на отдаденост. Техният ярък червен цвят символизира страст, власт, любов и сила. Това ги превръща в идеалния скъпоценен камък за подарък за сватба или годишнина… ако можете да си го позволите!

Специални поводи:

Червените диаманти са най-добрият приятел на всеки! Специалните поводи за диаманти включват: 1:

  • Априлски рождени дни
  • Сватби
  • 60-та годишнина от сватбата, известна още като диамантена годишнина

Гарнет

Друг изключително популярен червен скъпоценен камък е гранатът. За разлика от рубините обаче, гранатите са многобройни и достъпни, без значение колко големи са. Тези тъмночервени скъпоценни камъни са най-известни с уникалните си кафяви и червени нюанси, но знаете ли, че гранатите могат да се срещат в почти всички цветове? Всичко зависи от точния химичен състав на камъка.

Червените гранати са известни също като родолити. Тези камъни са сортово наименование на розово-розовия до яркочервен минерал, наречен пироп, който е вид от групата, по-известна като гранати. Гранатите се произвеждат най-често в Аржентина, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Аризона, Швейцария, Шотландия и Танзания.

Какво е значението на граната?

В древен Египет гранатите са били ценени от египетските фараони. Камъните често били погребвани в гробниците заедно с тях, за да могат да продължат да се наслаждават на красотата им и в задгробния живот. Древните римляни също запечатвали всички свои важни документи с печати, изработени от червени гранати, така че те имат дълга и славна история.

Смята се, че гранатите могат да придадат неустоим чар на притежателя си, както и да привлекат много щастие, да повишат самочувствието и да предизвикат вечна любов.

Освен това гранатите са едни от най-лесните за поддържане камъни, тъй като са невероятно издръжливи и могат да се почистват само с топла сапунена вода.

Специални случаи:

  • Януарски рожден камък

Червен турмалин

Известен като “дъгата, която падна в земята”, червеният турмалин е открит през 1500 г. от екип португалски изследователи в Бразилия. Установено е, че камъните светят с цветни неонови светлини. Червеният турмалин е любим на бижутерите, тъй като тези камъни са едновременно красиви и с висока стойност.

Интересно е, че се смята, че турмалинът има най-изразителните цветове от всички скъпоценни камъни. Това се дължи на много сложния му състав, който включва желязо, манган, алуминий, литий и магнезий, както и други елементи. Комбинацията и количеството на всеки присъстващ елемент оказват голямо влияние върху яркостта на камъка.

Какво е значението на червения турмалин?

Турмалинът с червен цвят е ярък и жив, поради което се свързва с щастието и жизнерадостта. Мнозина вярват, че скъпоценният камък помага на човек да разшири ума и хоризонтите си. Червеният турмалин ви позволява да получавате и да давате любов, което помага за лекуване на емоционални рани. Доста време се е смятало, че този камък е ефективен лек за депресия.

Специални случаи:

  • Октомврийски рожден камък
  • Скъпоценен камък за 8-та годишнина от сватбата

Червен апатит

Скъпоценните камъни от червен апатит са доста популярни, тъй като цветът им обикновено е доста ярък. В резултат на това тези камъни са подходящи за създаването на забележителни бижута. Колкото и да е популярен, червеният апатит е доста рядък. Камъкът е сравняван с фини рубини заради наситения си цвят.

Това, което може да изненада мнозина, е фактът, че апатитът е съставен от същия материал като нашите зъби и кости – калциев фосфат. Това го прави доста мек камък в сравнение с много други, но по твърдост е подобен на опал.

Докато повечето съвременни скъпоценни камъни се обработват термично, червеният апатит обикновено не се обработва. Въпреки че червеният апатит е доста рядък, той остава достъпен в сравнение с други редки скъпоценни камъни. В зависимост от дълбочината на цвета той може да достигне няколкостотин щатски долара за карат.

Какво е значението на червения апатит?

Въпреки че червеният апатит не е непременно свързан с някакъв конкретен специален повод, смята се, че камъкът има специални свойства, които помагат на притежателя му да постигне целите си.

Мнозина разглеждат червения апатит като камък на проявлението, който помага на човек да вижда нещата по-ясно. Смята се, че камъкът ни помага да разпознаем всички проблеми или пречки, които ни влияят или ни пречат да постигнем целите си. Смята се, че след като това бъде осъзнато, апатитът може да ви помогне да намерите увереност в себе си, за да направите всички необходими промени в живота си, за да продължите напред и да постигнете това, което желаете.

Освен това се смята, че червеният апатит осигурява на притежателите си мотивация, както и премахва всякакви негативни или песимистични чувства.

Еудиалит

Макар и невероятно красиви, камъните от еудиалит са малко опасни!

Червеният скъпоценен камък е доста рядък, което вероятно е добре. Не е препоръчително да носите такъв с размер, по-голям от пет карата, тъй като минералният му състав всъщност е радиоактивен.

В по-големи размери еудиалитът може да ви изложи на радиация, която е по-добре да избягвате. На всички любители на скъпоценни камъни, които притежават този великолепен червен камък, препоръчваме да го съхраняват внимателно, тъй като в пространството за съхранение може да се натрупа опасен газ радон. Освен това е известно, че радиацията, която излъчва, променя цветовете на други скъпоценни камъни около него. Звучи доста вълшебно, но със сигурност това е скъпоценен камък, с който трябва да се борави внимателно.

Какво е значението на еудиалит?

Името на еудиалита произлиза от гръцката фраза eu dialytos, като “eu” означава “добре”, а “dialytos” – “разграждащ се”, което се отнася до лесната му разтворимост в киселини. Той има свойствата на витализираща енергия и се казва, че дава кураж на своя притежател. Еудиалитът е също така мощен защитен камък, който ще държи отрицателните енергии настрана.

Поради радиоактивната си природа той не се свързва с нито един рожден камък или специален повод, но това може би е добре!

Прекрасни червени скъпоценни камъни

Червените скъпоценни камъни завинаги ще бъдат предпочитани от бижутерите заради наситените си цветове и асоциациите с любов, огън и страст. Те са отлична фокусна точка във всяко бижу, тъй като придават допълнителна дълбочина и красота. Червеният цвят допълнително повишава очарованието на скъпоценния камък и със сигурност прави впечатление – особено ако камъкът има специално значение.

Ако обичате всичко червено, това ръководство ще ви помогне да решите кой камък искате да носите на врата, на пръста или около китката си.

Ако обичате различни цветни скъпоценни камъни, разгледайте имената, значенията и свойствата на други скъпоценни камъни:

Ние сме Блума – малка семейна компания, която планирахме през 2018. Много ни радва това, че не само работим за себе си, а и че цялото ни семейство работи в тандем.

Последвай ни
Скорошни статии

Когато купувате чрез връзки на нашия сайт, може да спечелим партньорска комисионна.

Виж нашите подаръци

Сподели статия:

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email

Нямяш време? Свали тази статия и я разгледай офлайн по-късно.

Харесваш статиите? Не изпускай нито една!

Само ни кажи до кого да ги пратим!

Close Menu