fbpx

Лилави скъпоценни камъни и кристали – видове, значения, сили и свойства

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email
лилави скъпоценни камъни и кристали в зелени цветове имена видове сили значение

Лилавите скъпоценни камъни отдавна са обожавани и за това има основателна причина. Има нещо в лилавото, което заинтригува хората, и този цвят често се свързва с кралската власт, богатството, страстта, силата, лукса, амбицията и магията!

Въпреки че естествено срещащите се лилави скъпоценни камъни са много редки, има няколко интересни и красиви камъка, които са открити в този загадъчен нюанс.

В миналото лилавите скъпоценни камъни са се славели с дълбоки духовни сили, които помагат на притежателите им да се излекуват от различни болести. Смята се също, че лилавите скъпоценни камъни оказват влияние върху начина на мислене и внушават яснота в мислите.

Разбира се, както при всеки скъпоценен камък, нюансите на лилавото варират в зависимост от камъка и няма два еднакви камъка. Докато прекрасните варианти на лилавото като лавандула, люляк и лилаво се срещат по-често, най-редки са най-дълбоките цветове, а в резултат на това и най-скъпите варианти на скъпоценни камъни, които могат да се намерят.

Ако сте запалени по лилавото, разгледайте ослепителните варианти, от които можете да избирате.

Списък на лилавите скъпоценни камъни

Лилави диаманти

Нито един списък с впечатляващи скъпоценни камъни не би бил пълен, ако не споменем най-популярния камък от всички – диаманта.

Диамантите могат да бъдат открити в широка гама от цветове и, разбира се, лилавият е един от тях. За да се образува лилав диамант, е необходимо по време на образуването му да има изключително голямо количество водород. Поради това лилавите диаманти се нареждат сред най-редките цветни диаманти в света. Пурпурен диамант от един карат обикновено може да достигне цена от десетки хиляди долара.

Колкото по-високо е качеството на диаманта, толкова по-дълбок е лилавият нюанс. Въпреки че намирането на лилави диаманти не е често срещано явление, някои от имената, дадени на различните нюанси на лилавия камък, включват люляк, грозде, орхидея и лавандула. Лилавите диаманти се срещат най-често в Русия и Австралия, въпреки че наскоро бяха открити и в Канада.

Най-известни лилави диаманти:

  • Пурпурна орхидея: Един от най-големите лилави диаманти, откривани някога, е открит от неразкрита южноафриканска мина. Този диамант е наречен “Пурпурна орхидея” и е представен за първи път през 2014 г. на Панаира за бижута и скъпоценни камъни в Хонконг. В необработен вид камъкът беше четири карата, но когато беше полиран, се оказа, че е великолепна красота от 3,37 карата.
  • Кралското пурпурно сърце е описано като “истинско произведение на изкуството”. То обаче е обвито в мистерия. С тегло от масивните 7,34 карата, той е причудлив ярколилав камък с шлифовано сърце. Диамантената корпорация “Юлиус Клайн” е отговорна за шлифоването на камъка и подчертаването на блясъка на цвета му. Макар да се смята, че това е най-големият лилав камък, откриван някога, за “Кралското лилаво сърце” не се знае много повече. Не е ясно къде е намерено, както и кой го притежава в момента и колко е платил за него.
  • Висша лилава звезда: За първи път в Лондон през 2002 г. се появява Върховната лилава звезда, която често е класифицирана като “Кралят на всички лилави диаманти”. Ако се погледне от различни ъгли, тя може да изглежда или лилава, или малинова. Това е първият известен диамант, при който двата цвята се появяват по такъв уникален начин.

Аметист

Може би най-лесно разпознаваемият лилав скъпоценен камък е аметистът. В древността този камък е бил смятан за също толкова ценен, колкото рубините, изумрудите и диамантите. Аметистовите камъни са били толкова високо ценени, докато в Бразилия не са открити големи находища, и тогава те стават по-разпространени и достъпни.

Аметистът се среща във всички нюанси на лилавото, а тези с най-тъмни оттенъци се смятат за най-качествени. Тези скъпоценни камъни често се използват в бижутата, тъй като цветът им се съчетава добре както с неутрални, така и с цветни тонове. Интересно е, че ако аметистът е изложен твърде дълго на пряка слънчева светлина, цветът му може да избледнее.

Аметистите са достатъчно издръжливи, но изискват много усилия, за да се гарантира, че ще запазят цвета и блясъка си. Въпреки това, ако се поддържат добре, тези скъпоценни камъни могат да издържат цял живот.

Споменаване на аметиста и свойствата му

Името на аметиста произлиза от гръцката дума ametusthos, която означава “не опиянен”. Легендата гласи, че лилавият скъпоценен камък има силата да предпазва собственика си от пиянство и прекаляване с алкохола. Аметистът е и камъкът на свети Валентин, който носел лилав аметистов пръстен с гравиран Купидон. Символ на вярната любов, днес лилавият скъпоценен камък отбелязва Деня на влюбените и е рожденият камък за февруари.

Специални случаи:

  • Рожден камък за февруари
  • Скъпоценен камък за 6-та годишнина от сватбата

Иолит

Йолитите са изключително търсени лилави скъпоценни камъни. Те са наистина красиви и съперничат на красотата на по-скъпи, високо ценени камъни като сапфири или танзанит. Йолитите са блестящи камъни, които се срещат в прекрасни синьо-лилави нюанси. Въпреки това, поради тяхното изобилие, те не са високо ценени.

Йолитът също така е податлив на начупване и напукване при силен удар или изпускане. Независимо от това той е доста твърд камък и се съчетава добре с почти всички видове бижута. Когато се монтира в пръстени, йолитът трябва да бъде поставен защитно в безел или форма за ореол.

Йолитът е чудесно искрящ и има привличащ вниманието блясък. Ето защо той е подходящ за бижута, които лесно улавят светлината, като пръстени и обеци.

Йолитът е известен като кордиерит – име, създадено в чест на френския минералог Пиер Антоан Кордие. Друго наименование на йолита е дихроит, което на гръцки означава “два цвята”. Под определен ъгъл този камък изглежда така, сякаш има повече от един нюанс на лилавото.

Значение на иолита & Свойства

Йолитът идва от гръцката дума “йос”, която означава виолетов. Поради променливите си нюанси на виолетово-синьото йолитът се свързва с пътувания, изследвания и просветление. Йолитът е наричан още “компасът на викингите”. Легендата разказва, че викингските изследователи са използвали йолита, за да се ориентират по корабите си в открито море. Използвайки тънко парче йолит като първия в света поляризационен филтър, те определяли посоката на слънцето, за да се ориентират по пътя си.

Специални случаи:

  • Съкровищен камък за 21-вата годишнина от сватбата

Лилав сапфир

Повечето от нас свързват сапфира със сините скъпоценни камъни, но лилавите сапфири са много по-редки и ценни. Лилавите сапфири се образуват, когато по време на образуването им присъстват елементи като хром. Нерядко хората бъркат сапфирите с аметистите, но първите са много по-твърди и издръжливи. Всъщност лилавите сапфири отстъпват само на диамантите по отношение на издръжливост. Те са изключително устойчиви на счупване и отчупване.

Повечето други сапфири на пазара са термично обработени, за да се подобри техният цвят и чистота. Но лилавите сапфири обикновено не се обработват поради фантастичния им естествен цвят. Благодарение на забележителната си естествена издръжливост лилавите сапфири могат да се използват във всички видове бижута – от пръстени, които лесно се удрят, до обеци, които рядко се движат.

Сапфир – значение и свойства

Лилавият сапфир е известен като “камък на пробуждането”, за който се казва, че увеличава духовната сила и съзнанието. Лилавият скъпоценен камък символизира мъдрост и проницателност, като носи на притежателя си късмет и духовно прозрение. През Средновековието се е смятало, че скъпоценният камък предпазва близките ви от вреда. Сапфирът е защитен камък и също така символизира лоялност и доверие.

Специални случаи:

  • Септемврийски скъпоценен камък
  • Скъпоценен камък за 45-ата годишнина от сватбата

Камъни от лилав яспис

Известен предимно като син скъпоценен камък, ясписът се среща и в различни нюанси на лилавото. Това, което отличава ясписа от другите скъпоценни камъни, е фактът, че той има уникална матрица от шарки и жилки. Лилавият яспис е член на семейството на халцедоните и почти не е фасетиран.

Лилавият яспис е резултат от смесването на син и червен яспис, поради което е с толкова топъл нюанс. Този скъпоценен камък често се използва в изящни и фини бижута, тъй като цветът му е толкова въздействащ. Широко известно е, че се използва в бижута, притежавани от някои от световния кралски елит.

При добра грижа лилавият яспис може да издържи няколко десетилетия, без да губи блясъка и цвета си.

Свойства на лилавия яспис

В гемологията лилавият яспис олицетворява царственост, чест, достойнство, статус и власт, като се има предвид честата употреба на камъка от кралските бижутери. Лилавият яспис е известен още като “камъкът на обвързването”. Смята се, че той може да поеме множество енергии наведнъж и да ги обедини. Кристалните и духовните лечители вярват, че лилавият яспис намалява противоречията и дава път на духовността, като позволява на притежателя му да се свърже по-добре с близките си.

Лилав турмалин

Турмалинът е доста популярен скъпоценен камък, но лилавият турмалин не се намира лесно. Въпреки че много хора дори не знаят за съществуването на лилавия турмалин, тези камъни са известни на гемолозите със своя блясък. Те имат способността да поглъщат светлината по различен начин от различни ъгли – явление, известно като плеохроизъм.

Бижутерите са склонни да фасетират лилавия турмалин, за да увеличат плеохроизма му. Тъй като камъкът не е особено твърд, лилавият турмалин често се подлага на термична обработка, за да се заздрави. Колкото по-силно е обработен, толкова по-малко ценен става той.

Свойства на лилавия турмалин

Пурпурният турмалин се среща и под името сиберит. Смята се, че той е в състояние да насърчава спокойната енергия, да заземява своя притежател и да ви помага да се отпуснете. Пурпурният турмалин може също така да освободи емоционални привързаности, които вече не ви служат, и да помогне за справяне с главоболие и мигрена.

Силата на лилавите скъпоценни камъни

Макар че лилавите скъпоценни камъни не са толкова разпространени, колкото камъните с други цветове, те остават популярни поради това, че се срещат рядко, и много малко от тях трябва да се подлагат на каквито и да било обработки, за да се засилят естествените им нюанси.

Дълбочината и напластяването на цветовете и фасетите им правят красиви дрънкулки, които се открояват по начин, който не е характерен за повечето други камъни. Освен това лилавото се съчетава много добре с всички цветове метал, така че тези камъни могат да се използват в почти всички видове бижута. Докато белите метали, като сребро, бяло злато и платина, придават на лилавите камъни по-съвременен вид, настройките от розово и жълто злато правят бижуто да изглежда по-старинно. Така или иначе, те със сигурност ще ви заслепят!

Ако се интересувате от други цветни скъпоценни камъни, разгледайте имената, значенията и свойствата на различните цветни скъпоценни камъни:

Ние сме Блума – малка семейна компания, която планирахме през 2018. Много ни радва това, че не само работим за себе си, а и че цялото ни семейство работи в тандем.

Последвай ни
Скорошни статии

Когато купувате чрез връзки на нашия сайт, може да спечелим партньорска комисионна.

Виж нашите подаръци

Сподели статия:

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email

Нямяш време? Свали тази статия и я разгледай офлайн по-късно.

Харесваш статиите? Не изпускай нито една!

Само ни кажи до кого да ги пратим!

Close Menu