fbpx

Розови скъпоценни камъни и кристали – видове, значения, сили и свойства

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email
розови скъпоценни камъни и кристали в зелени цветове имена видове сили значение

Розовите скъпоценни камъни набраха популярност в последно време. Те са красиви за гледане, а и правят впечатление.

Помните ли филма “Розовата пантера” и цирка, който се разиграва в търсене на редкия розов диамант? В някои случаи, при издирването на определени розови камъни, ще трябва да търсите и нависоко, докато други са по-лесно достъпни.

При наличието на толкова много други цветови варианти и разновидности не можем да не се запитаме какво прави този специфичен нюанс толкова търсен? И по-конкретно, какво е значението на всеки розов скъпоценен камък?

Присъединете се към нас, за да навлезем дълбоко в света на розовите скъпоценни камъни, розовите кристали и всичко, свързано с тези красиви камъни.

Какво представляват розовите скъпоценни камъни?

Въпреки че тези камъни могат да означават различни неща, розовите скъпоценни камъни често се свързват с любовта, привързаността и сърдечната чакра. Това се дължи на факта, че често изпитваме определени психологически реакции, когато сме изложени на определени цветове.

В този случай, и както ще видите по-долу, розовото най-често се свързва с любовта. Ако се замислите как рисуваме сърца, лесно ще разберете защо!

Списък на розовите скъпоценни камъни

Розов кварц

Светлорозов скъпоценен камък с деликатен цвят, Розов кварц, който може да бъде или полупрозрачен, или напълно прозрачен. По-достъпните розови кристали имат млечен вид, докато по-скъпите имат прозрачен звезден ефект.

Какво е значението на розовия кварц?

Смята се, че розовият кварц е камъкът на универсалната любов, носещ енергия на състрадание и изцеление. Значението, което се крие зад розовия кварц, е спокойствие, любов и романтика.

Розов сапфир

Сапфирът е един от най-популярните скъпоценни камъни, а розовата разновидност се радва на голямо търсене. Той е по-рядък от синия сапфир и е вторият по твърдост камък на земята – на първо място е диамантът. Розовият сапфир се предлага в нюанси, които варират от хладно виолетово до топло прасковено.

Какво е значението на розовия сапфир?

Късмет и страстна любов са това, което можете да се надявате да получите от този розов скъпоценен камък. Розовите сапфири се свързват с доверието, лоялността и състраданието, поради което този цвят сапфир е популярен избор за годежни и сватбени пръстени.

Родолитен гранат

Скъпоценен камък, който е с ярък червеникаво-розов цвят, почти като малина, този гранат се предлага и в нюанси, които варират от горещо розово до розово. Самият камък е комбинация от пиропов и алмандин гранат.

Какво е значението на родолитовия гранат?

Смята се, че родолитовият гранат насърчава добротата, любовта, духовното израстване, състраданието и самоуважението. Като цяло камъните гранат символизират жизнената сила, сърцето и вътрешния огън.

Розов топаз

Вид топаз, появил се през 1998 г., тези розови камъни са сравнително нови. За да се създадат тези розови скъпоценни камъни, естественият топаз се покрива с цветен филмов слой в долната част на камъка. Този процес се нарича отлагане на тънък филм и може да се използва за създаване на по-тъмни или по-светли розови скъпоценни камъни.

Какво е значението на розовия топаз?

Смята се, че розовият топаз е свързан със сърдечната чакра, поради което вдъхновява и насърчава любовта. Този конкретен цвят топаз се разглежда и като символ на вечността.

Морганит

Морганитът принадлежи към същото семейство като златния берил, аквамарина и смарагда. Оттенъците варират от сьомга до много светло розови скъпоценни камъни, което прави морганита невероятно забележителен.

Какво е значението на морганита?

Подобно на много други розови скъпоценни камъни в този списък, морганитът носи значението на романтика, любов и хармония. Заради мекия си розов оттенък той се свързва и с невинността и чистотата.

Розов опал

Една от по-редките разновидности на опала, розовите опали произхождат от Перу. Розовите с по-дълбока окраска са много по-скъпи от светлорозовите скъпоценни камъни. Тези оттенъци са по-стабилни и трайни от скъпоценния опал и се радват на голямо търсене.

Какво е значението на розовия опал?

Розовият опал понякога е наричан “Камъкът на разрешаването”, защото се твърди, че може да лекува емоционални рани и да освобождава от тревоги и безпокойство. Той също така е камък на любовта, добротата и нежността.

Розов кунзит

Наречени на името на Джордж Фредерик Кунц, вицепрезидент на Tiffany & Co, тези розови камъни са идеалното допълнение към всяко изящно изделие. Предлагат се в нюанси на розово и виолетово, въпреки че е най-добре да ги пазите от слънчева светлина, за да предотвратите избледняването на цвета.

Какво е значението на розовия кунзит?

Розовият кунзит носи значенията на емоция и изцеление. Някои казват, че този розов камък ви помага да намерите мир в сърцето си и да възстановите щастието си след разбито сърце.

Розов малайски гранат

Този камък е смесица от пиропов и спесартитов гранат. Още през 60-те години на миналия век, когато е открит, той е смятан за изгнаника на гранатите, тъй като не попада в нито една от наличните през онези години категории. Оттогава това се е променило и гранатът Малая се е превърнал в рядкост поради ярките си прасковени и розови нюанси.

Какво е значението на розовия малайски гранат?

Като цяло гранатите Малая символизират регенерация и ново начало. Розовите гранати Малая се свързват с отблъскването на зли духове и негативни енергии.

Розов турмалин

Турмалинът се предлага в широка гама от цветове и е изключително универсален и издръжлив. Оттенъците варират от меки светлорозови скъпоценни камъни до тъмночерно и дори динен турмалин.

Какво е значението на розовия турмалин?

Розовият турмалин носи значенията на състрадание, самолечение и любов. Някои хора твърдят, че той е идеалният камък, който да носите, ако страдате от тревожност.

Съкровища от розов корал

Този розов скъпоценен камък се образува от калциев карбонат, който се е оцветил в резултат на наличието на каротеноидни пигменти във водата. Коралите се предлагат в широка гама от цветове, които варират от бяло до червено – и всичко между тях. Те често се издълбават или се превръщат в мъниста.

Какво е значението на скъпоценните камъни от розов корал?

Розовият корал има свойствата да носи късмет. Смята се, че пречиства негативната енергия, предлага защита.

Розов шпинел

Този розов камък често се бърка със сапфир или рубин. Изработен е от магнезиево-алуминиев оксид и се предлага в широка гама от цветове. Колкото по-голям е камъкът и колкото по-наситен е цветът му, толкова повече струва той.

Какво е значението на розовия шпинел?

Розовият шпинел е камък на съживяването. Свойствата му включват обновяване на енергията и подпомагане на страдащите от хронични заболявания.

Пежотитът

Рядък и почти невъзможен за набавяне поради изчерпване на находищата му в Мадагаскар, пецотаитът е истински скъпоценен камък! Понякога го наричат “рапберилов берил” поради поразителната му прилика с берила. Потенциални нови находища са открити в Афганистан, но са необходими допълнителни тестове, за да се докаже, че това е пецотаит.

Какво е значението на пецотаита?

Пецотаитът носи значението на увереност и мъдрост.

Розов родохрозит

Името на родохрозита идва от гръцкото “родос”, което означава роза, и “кхрос”, което означава цвят. Този камък е известен с ясно изразените си розови и наситено червени ивици. Предлага се в безкрайни комбинации с розов цвят и има съответната цена.

Какво е значението на розовия родохрозит?

Този поразителен розов скъпоценен камък се свързва с любовта, майчинството и романтиката. Известен като “Камъкът на състрадателното сърце”, за него се смята, че насърчава положителния и весел поглед

Розов циркон

Цирконът е любим заместител на диаманта поради своята достъпност, издръжливост и блясък. Розовият камък често се отличава с виолетови и оранжеви нюанси.

Какво е значението на розовия циркон?

Смята се, че розовият циркон насърчава увереността и ви помага да постигнете мечтите и целите си. Той носи значението на просперитет и успех.

Розова перла

Интересен факт – перлите всъщност са скъпоценни камъни! Цветните перли са рядкост, което означава, че намирането на розова перла може да отнеме много време и усилия. Но красотата им е неоспорима!

Какво е значението на розовите перли?

Перлите с розов цвят са символ на късмет, успех, романтика, енергия и слава. Те отдавна се възприемат като символ на късмет за бъдещето.

Розов звезден розов кварц

Това е една от по-редките разновидности на кварца. Тези розови кристали имат успоредно подредени рутили, което води до звездоподобен ефект в камъка. Това е най-видимо при силно осветление, а когато източникът на светлина се премести, звездният ефект също ще се промени.

Какво е значението на розовия кварц с розови звезди?

Смята се, че розовият кварц “Розова звезда” носи късмет в любовния ви живот. Легендата разказва, че това е ценен скъпоценен камък, който има енергията на богинята и ангелите.

Розов лунен камък

Когато става въпрос за оптични свойства, този розов камък е най-достъпен. Той често се шлифова във форми, наподобяващи цветя, и се харесва на повечето хора. Той е не само прекрасно допълнение към всяко бижу, но и е широко свързан с фолклора.

Какво е значението на розовия лунен камък?

Розовият лунен камък е камък за ново начало. Той се свързва с любовта, страстта и женствеността.

Розов смитсонит

Този зашеметяващ камък е кръстен на Джеймс Смитсън, първият човек, който открива, че каламинът е съставен от два минерала, единият от които е Смитсънит.

Какво е значението на розовия смитсонит?

Състраданието и прошката са ценностите, свързани с розовия смитсонит.

Розов родонит

Розовият родонит е скъпоценен камък, който е подобен на родохрозита, с изключение на това, че се отличава с черни нюанси вместо с бели.

Какво е значението на розовия родонит?

Смята се, че този розов скъпоценен камък помага за поддържане на равновесие, заземяване на енергията ви и ви помага да разгърнете потенциала си.

Най-известните розови скъпоценни камъни в света

Розовите кристали и скъпоценни камъни имат дълга и славна история и това са само някои от тях, които са оставили своя отпечатък в летописите на времето:

  • Дариа-и-Нур е най-големият шлифован розов диамант в света и тежи изумителните 186 карата. Той е бил изобразяван на много корони и дори е бил част от бижутата на короната до 1739 г. Сега той е част от иранските коронени скъпоценности.
  • Нур-ул-Аин е друго забележително бижу и често е наричан светлината на окото. Това е 60-каратов розов диамант, който е централната част на сватбената тиара на иранската императрица Фарах Пахлави през 1958 г.
  • Световният рекорд е счупен, когато 24,78-каратовият розов диамант Graff е продаден за 46 млн. долара през 2010 г.
  • През 2012 г. 12,04-каратовият Марсиански розов диамант е продаден за 17,4 млн. долара.
  • През 2006 г. Розата от Дубай, красив розов диамант с крушовидна форма, е продаден за 6 млн. долара.
  • Розовият Щайнмец, цели 59,60 карата, е открит в Южна Африка.
  • Розовият звезден диамант с тегло 59,6 карата първоначално е продаден на търг за 83,2 млн. долара. Когато обаче шлифовачът на диаманти Айзък Улф не успя да плати, Сотбис го откупи обратно за 60 млн. долара, тъй като това беше резервната цена.
  • Кралица Елизабет II получава брошка с розов диамант в деня на сватбата си. Оттогава тя я носи за много специални случаи.

Вие сте разглезени от избора

При избора на розов скъпоценен камък не липсват възможности – разбира се, в зависимост от това какво търсите. Има варианти, които отговарят на всеки стил и бюджет, достатъчно е само малко проучване, за да откриете идеалния избор.

Ако търсите инвестиция, изборът на розов камък винаги е добър вариант. По-скъпите парчета са редки и продължават да увеличават стойността си с всеки изминал ден. Ако просто търсите уникално, забележително произведение, има и по-рентабилни варианти, от които да избирате.

Казано по-просто, розовите скъпоценни камъни са невероятно гъвкави и издръжливи, което ви дава възможност да обръщате внимание.

Поставени в красиви бижута или самостоятелно, розовите скъпоценни камъни и кристали са прекрасни подаръци, както за другите, така и за вас самите!

Научете повече за различните цветни скъпоценни камъни по-долу:

Ние сме Блума – малка семейна компания, която планирахме през 2018. Много ни радва това, че не само работим за себе си, а и че цялото ни семейство работи в тандем.

Последвай ни
Скорошни статии

Когато купувате чрез връзки на нашия сайт, може да спечелим партньорска комисионна.

Виж нашите подаръци

Сподели статия:

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email

Нямяш време? Свали тази статия и я разгледай офлайн по-късно.

Харесваш статиите? Не изпускай нито една!

Само ни кажи до кого да ги пратим!

Close Menu