fbpx

Сини скъпоценни камъни и кристали – видове, значения, сили и свойства

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email
сини скъпоценни камъни и кристали в зелени цветове имена видове сили значение

Когато става въпрос за бижута, сините скъпоценни камъни и кристали винаги са търсени. През последните години обаче стойността и качеството на сините скъпоценни камъни се повишиха драстично, тъй като в различни части на света продължават да се откриват все по-редки екземпляри. Синьото е един от най-редките цветове в природата. Въпреки това сините скъпоценни камъни винаги са търсени за бижута. Въпреки че хората са се украсявали със сини камъни от векове, качеството и разнообразието, които се предлагат днес, са ненадминати.

Синият цвят отдавна се свързва с мъдростта, добродетелта, късмета и светостта. Вече няколко века хората се украсяват с блестящи сини камъни и тази тенденция продължава и до днес. Ако обичате всичко синьо и искате да научите повече за различните видове скъпоценни камъни с този зашеметяващ оттенък, продължете да четете. Съставихме списък на сините скъпоценни камъни, заедно с информация за значението им и идеалното време да ги подарите (или да бъдете подарени).

1. Син сапфир

sin sapfir - kozirog

Като един от най-популярните сини камъни, сапфирите се превърнаха в чудесен избор за сантиментални изделия. Сегашната популярност на камъка е свързана с годежния пръстен на принцеса Даяна, който принц Уилям подари на Кейт, когато ѝ предложи брак.

Блестящите цветове на сапфирите са резултат от наличието на следи от титан и желязо в структурата на скъпоценния камък. Често камъните се подлагат на термична обработка в лаборатории, което спомага за подобряване на тяхната чистота и цвят.

Значение и свойства на синия сапфир

Синият сапфир е камък на мъдростта, който осигурява умствен фокус, концентрация и засилва креативността. Смята се, че синият скъпоценен камък стимулира третото око и гърлената чакра, като ви позволява да придобиете по-голяма проницателност и да споделяте мъдростта си с другите. През Средновековието сините сапфири често са били носени от кралските особи, за да отблъскват злото. Днес сапфирите все още са тясно свързани с кралските особи и са предпочитани за годежни пръстени.

Специални случаи:

Никога няма лош момент да подарите сапфир на някого! Традиционно обаче тези сини скъпоценни камъни се свързват с тези поводи:

 • Септемврийски рожден камък
 • скъпоценен камък за 45-ата годишнина от сватбата

2. Аквамарин

akvamarin - bliznaci

Аквамарините са известни с красивите си воднисти сини и зелени нюанси, които ни напомнят за дълбините на океана. Тези камъни никога не достигат до по-тъмни тонове, тъй като им липсва високата наситеност, която имат камъни като сапфирите и турмалините. В предишни години аквамарините често са били използвани като талисман, който моряците са носели със себе си, за да ги пази в безопасност в морето.

За да се постигне по-чист син цвят, аквамарините често се подлагат на термична обработка, за да се премахнат всички останали зелени оттенъци. Това обаче невинаги се получава и те често запазват уникалните си морски цветове.

Значение и свойства на аквамарина

С тясната си връзка с водата аквамаринът символизира спокойствие, хармония и яснота. Смята се, че може да облекчи стреса и да прочисти съзнанието, като има успокояващи и успокояващи свойства.

Легендата разказва, че русалките пазели аквамарин като съкровище, подарявайки на моряците сините скъпоценни камъни за защита. Моряците носели скъпоценния камък като талисман, който ги предпазвал от лош късмет и дори от морска болест.

Специални случаи:

Аквамарините са чудесни подаръци, особено когато се подаряват като:

 • рожден камък през март
 • скъпоценен камък за 19-та годишнина от сватбата

3. Танзанит

 

Танзанитът се среща само в много малък район на Танзания, което го прави много рядък и ценен скъпоценен камък. През последните години популярността на камъка рязко нарасна поради факта, че той става все по-ценен и труден за намиране. Тези камъни имат дълбоки нюанси на синьото и виолетовото, които могат да бъдат засилени чрез използване на термична обработка.

Макар и популярен, танзанитът е много мек камък и лесно може да се отчупи, счупи или счупи при удар или блъскане.

Значение и свойства на танзанита:

Танзанитът е камък на трансформацията. Тази асоциация се дължи на това, че е плеохроен, което означава, че има различни цветове, когато се гледа под различен ъгъл. Смята се, че помага за разтваряне на лоша карма и болести чрез детоксикация на организма.

Специални случаи:

Специални поводи, свързани с танзанита, са:

 • декемврийски рожден камък
 • скъпоценен камък за 24-тата годишнина от сватбата

4. Син топаз

sin topaz - kozirog

Като по-достъпен вариант по отношение на сините скъпоценни камъни, топазът е най-известен с червените и жълтите си нюанси. Камъкът е донякъде податлив на отчупване, но правилните ъгли на рязане значително намаляват вероятността от повреда. Както и при много други сини скъпоценни камъни, топлинната обработка може да доведе до по-автентичен, наситен оттенък на синьото.

Топазът се среща много рядко в природата и повечето топази, използвани в бижутата, са произведени в лаборатории. Това отчасти го прави по-достъпен от много други камъни.

Значение и свойства на топаза:

Топазът отдавна се свързва с огъня. В Библията топазът е описан като “огнен камък”, а египтяните са наричали топаза “скъпоценен камък на слънцето”. Заради тези огнени асоциации топазът е камък символизиращ любов и привързаност. Смята се, че той също така стимулира и зарежда тялото, като насочва енергията там, където е най-необходима.

Специални случаи:

Красотата на топаза е наистина специална. Специалните поводи, свързани с топаза, включват:

 • ноемврийски рожден камък
 • Скъпоценен камък за четвъртата годишнина от сватбата

5. Опал

opal - zodia rak

За мнозина може да е изненада, но опалите, които са самостоятелен клас, често се класифицират като сини камъни поради привличащите вниманието цветове, които се излъчват от скъпоценния камък. Този скъпоценен камък е свързан с богат фолклор и често се свързва с късмета и щастието. От друга страна, по-тъмните опали, като например черните, са свързани с негативни конотации.

Сините опали се ценят заради начина, по който светлината играе с цветовете им, и няма два еднакви. Често те приличат на слънчева светлина върху повърхността на океана. Въпреки това опалите могат лесно да бъдат надраскани или потъмнени, когато са изложени на въздействието на околната среда, а за много добити опали е известно, че се напукват или изсъхват. Поради тази причина съвременните бижутери предпочитат да покрият камъка с твърд камък като тройка, за да го предпазят от всякакви повреди. При правилна грижа опалите могат да издържат няколко години.

Значение и свойства на опала

Опалът носи значенията на интуитивност, яснота и късмет. През Средновековието се е смятало, че опалите имат положителни свойства, а римляните са виждали опалите като символ на надеждата. Заради късмета, който носят, те често се носят като талисмани за късмет преди изпити или турнири.

Специални случаи:

Опалите са разнообразни камъни, както и специалните поводи, свързани с тях:

 • Октомврийски рожден камък
 • скъпоценен камък за 34-ата годишнина от сватбата

6. Ахат

sin dantelen ahat - oven

Ахатът е форма на халцедон, която се среща в различни зашеметяващи цветове, включително нюанси на синьото. Тези цветове могат да бъдат естествени или подсилени с багрила. Поради големите различия в ивиците и цветовете няма два еднакви камъка ахат, което ги прави уникални и единствени по рода си.

Ахатът е и един от най-достъпните скъпоценни камъни в този списък, а бижутата с ахат често са на разумни цени. Камъкът обикновено се използва като висулки за колиета, тъй като по-големите висулки показват повече цветни ивици, отколкото по-малките парчета.

Значение и свойства на ахата

Смята се, че ахатът е заземяващ камък, който може да насърчи емоционалния баланс и стабилност. Смята се, че помага за успокояване на безпокойството и насърчава вътрешното спокойствие. Сините разновидности на ахата могат да подобрят комуникацията, себеизразяването и да насърчат хармонията.

Специални случаи:

Ахатът е чудесен вариант за подарък за различни поводи, включително:

 • 12-та годишнина от сватбата скъпоценен камък
 • Зодиакален камък за Близнаци, Дева и Козирог
 • Символ на сила и защита в гръцката и римската култура.

7. Азурит

 

Азуритът е тъмносин скъпоценен камък, който рядко се нуждае от обработка, за да се подчертае яркият му цвят. Той се използва като пигмент от векове поради наситения си син оттенък.

За разлика от други сини скъпоценни камъни, азуритът не се фасетира. Вместо това той се изрязва и полира в кабошони. Често се комбинира с тъмнозелен малахит, тъй като и двата минерала се намират в едно и също находище.

Тъй като е по-мек камък, бижутата с азурит трябва да се обработват внимателно или да се поставят в обков, който ги предпазва от повреда. С течение на времето цветът на камъка може да избледнее до зелен. Важно е бижутата от азурит да се съхраняват далеч от слънчева светлина и течение, за предпочитане в затворена кутия за бижута.

Значение и свойства на азурита

Смята се, че азуритът е камък на интуицията и прозрението, който насърчава ясния ум и новите перспективи. Смята се, че помага за повишаване на креативността и комуникацията, като същевременно носи усещане за спокойствие и релаксация. Смята се, че синият цвят на азурита стимулира третото око и гърлената чакра, като подпомага връзката с висшето съзнание.

Специални случаи:

Азуритът е чудесен скъпоценен камък, който може да се подари за различни поводи, включително:

 • Скъпоценен камък за 5-ата и 7-ата годишнина от сватбата
 • Зодиакален камък за Стрелец
 • Символ на вътрешното виждане и осъзнаване.

8. Син диамант

Диамантите са най-често известни със своя прозрачен или безцветен вид. Въпреки това сините диаманти, както естествено срещащи се, така и обработени, също са доста популярни. Техният светлосин цвят често е оцветен със зеленикав оттенък.

Сините диаманти са едни от най-твърдите естествени материали на Земята, което ги прави почти невъзможни за повреждане. Благодарение на това свойство те могат да се използват във всякакъв вид бижута – от пръстени до гривни и колиета.

Поради тяхната рядкост и обработката, необходима за подсилване на цвета им, сините диаманти могат да бъдат значително по-скъпи от безцветните диаманти. Естествено срещащите се сини диаманти са още по-редки и затова са с още по-висока цена.

Значение и свойства на синия диамант

Сините диаманти се свързват с мъдростта, истината и лоялността. Смята се, че те стимулират духовното израстване, яснотата и чистотата на ума. Те също така олицетворяват комуникацията и себеизразяването, което ги прави идеален избор за годежни пръстени.

Специални случаи:

Сините диаманти са уникален и зашеметяващ избор за специални поводи. Те обикновено се свързват със следните събития:

 • 5-та и 10-та годишнина от сватбата
 • Рожден камък за април
 • Годежни пръстени за тези, които търсят уникален и нетрадиционен избор.

9. Тюркоаз

Turquoise

Един от най-старите камъни, използвани за бижута, тюркоазът отдавна е ценен заради яркия си небесносин и синьозелен цвят, често подчертан от атрактивна паяжина от тъмни жилки по камъка.

Тюркоазът не притежава блясъка и чистотата на много други сини камъни, но наситеният му цвят го прави популярен от векове. Когато се използва в бижута, тюркоазът често се оформя в кабошони или мъниста. Тъй като е сравнително мек камък, той може да бъде сложно издълбан за висулки и други бижута.

Значение и свойства на тюркоаза

Смята се, че тюркоазът е лечебен камък, който носи на притежателя си усещане за спокойствие и защита. Камъкът се свързва с гърлената чакра и се смята, че насърчава ясната комуникация и себеизразяването.

Специални случаи:

Тюркоазът е традиционният камък за раждане през декември, което го прави идеален избор за родените през този месец. Той се подарява и за 11-ата годишнина от сватбата.

 • Рожден камък за декември
 • Скъпоценен камък за 11-ата годишнина от сватбата

10. Турмалин

Турмалинът е скъпоценен камък с една от най-широките цветови гами, включително различни нюанси на синьото. Най-известният вид син турмалин е турмалинът от Параиба, известен с ярките си синьо-зелени нюанси, които не се срещат естествено в други турмалинови камъни. Турмалинът може да включва и ефекта на котешкото око, при който светлината се отразява от камъка по начин, наподобяващ котешко око.

Значение и свойства на турмалина

Смята се, че синият турмалин има успокояваща и успокояваща енергия, което го прави чудесен камък за използване по време на стрес или тревожност. Смята се, че той също така подобрява комуникацията и себеизразяването, което го прави добър камък за използване при публични изказвания или други форми на комуникация.

Специални случаи:

Синият турмалин е популярен избор за родените през октомври, тъй като е камъкът на рождението за този месец. Често се подарява и за 8-та годишнина от сватбата.

 • Рожден камък за октомври
 • Скъпоценен камък за 8-та годишнина от сватбата

11. Лапис лазули

lapis lazuli - vezni

За разлика от другите скъпоценни камъни в този списък, лазуритът не е минерал. Вместо това той е скала, съставена от множество минерали, включително лазурит, калцит и искрящи пиритни петънца. Още от древността лазуритът се използва за бижута и като багрило. На прочутата погребална маска на Тутанкамон веждите са изработени от лазурит.

Значение и свойства на лаписовия лазурит

Лапис лазули е известен като камък на истината и просветлението. Смята се, че той насърчава вътрешната мъдрост, самосъзнанието и добрата преценка. Дълбокият син цвят се свързва с третото око и гърлената чакра, като насърчава яснотата и комуникацията.

Специални случаи:

Лапис лазули е камъкът, който е роден през септември, което го прави чудесен подарък за родените през този месец. Той е популярен избор и за тези, които празнуват деветата годишнина от сватбата си.

 • Лапис Лазули е рожденият камък за септември, което го прави чудесен подарък за родените през този месец.
 • Лапис лазурит е популярен избор и за тези, които празнуват 9-тата годишнина от сватбата си.

12. Амазонит

amazonit - deva 1

Амазонитът е зеленикаво-син камък, кръстен на река Амазонка в Южна Америка. Той е вид минерал от микроклинов фелдшпат. Цветът на камъка варира от бледозелен до наситено синьозелен, често с бели ивици или петна.

Значение и свойства на амазонита

Амазонитът е известен със своите успокояващи и умиротворяващи свойства, които насърчават баланса и хармонията. Смята се, че подпомага комуникацията и яснотата на мисълта. Този камък се свързва и със сърдечната чакра, като насърчава емоционалното равновесие и вътрешния мир.

Специални случаи:

Амазонитът традиционно не се свързва с конкретни поводи но е считан един от силните скъпоценни камъни за пари. Въпреки това, успокояващите му свойства го правят чудесен камък, който може да бъде на разположение по време на стрес или тревожност.

 • Ако го поставите в работното или учебното си място, ще увеличите продуктивността и креативността си.
 • Използването му по време на медитация за насърчаване на вътрешния мир и емоционалното изцеление.

13. Содалит

sodalit

Содалитът е тъмносин минерал, често изпъстрен с бял калцит. Смята се, че камъкът насърчава рационалното мислене и общуването, което го прави чудесен избор за всеки, който търси умствена яснота или подобряване на комуникативните умения.

Значение и свойства на содалита

Содалитът е камък на логиката, рационалността и ефективността. Смята се, че той подобрява интелектуалните способности и насърчава рационалното мислене. Смята се също, че камъкът внася емоционален баланс и подобрява комуникативните умения.

Специални случаи:

Содалитът не се свързва с конкретен рожден камък или годишнина, но е популярен избор за тези, които искат да подобрят комуникативните си умения или се нуждаят от умствена яснота. Той може да бъде чудесен подарък за студенти, писатели или за всеки, който иска да подобри аналитичните си способности.

 • Може да се използва от тези, които търсят умствена яснота
 • Идеален подарък за студенти или писатели

14. Хризокола

chrysocolla

Хризокола е ярък синьо-зелен минерал, който често се среща в асоциация с други богати на мед минерали като малахит и азурит. Смята се, че камъкът има успокояващи свойства и често се използва за успокояване на тревожността и стреса.

Значение и свойства на хризокола

Хризокола е камък на общуването и изразяването, насърчаващ самоосъзнаването и себеизразяването. Свързва се и с мира, спокойствието и емоционалния баланс.

Специални случаи:

Хризоколът не се свързва с конкретен месец или годишнина, но може да бъде уникален и значим подарък за тези, които ценят неговите успокояващи и балансиращи свойства. Той е популярен избор и за тези, които работят в сферата на комуникациите или творчеството.

 • Чудесен подарък за професионалисти в областта на комуникациите и творчеството
 • Уникален и смислен подарък за тези, които ценят неговите успокояващи и балансиращи свойства

15. Лабрадорит

Лабрадоритът е скъпоценен камък, тъй като мнозина вярват, че синият му блясък има отлични свойства. Известен като лабрадоресценция, синият блясък на камъка е резултат от сдвоени минерални плоскости, които работят заедно, за да създадат този забележителен цвят. Когато явлението се прояви върху целия камък, то може да даде впечатляващи резултати.

Въпреки че лабрадоритът е красив скъпоценен камък, той се намира сравнително лесно. В резултат на това цената му е ниска и той често се включва в пръстени, колиета и гривни.

Значение и свойства на лабродорита

Специалните свойства на лабрадорита включват създаването на щитове за аурата на човека, които да го предпазват от всякаква негативност от света. Смята се, че той смекчава всяка вътрешна негативност и повишава самочувствието на човека.

Интересно е, че лабрадоритът може да променя цветовете си, така че камъкът се свързва с трансформацията, както и с укрепването на чувството за вътрешна сила и воля.

Смята се, че лабрадоритът също така излъчва синя кристална енергия, която стимулира гърлената чакра, най-често свързвана с гласа на тялото. По същество се смята, че той служи като клапан за налягане, който позволява да се изразят енергиите на другите чакри.

Специални случаи:

Макар да не е конкретен рожден камък или да не е свързан с годишнина, лабрадоритът често се подарява по специални поводи просто поради прекрасния си цвят и лесната му наличност.

16. Сини перли Akoya

Сините перли Акоя са изминали дълъг път и са си проправили път нагоре в класацията на ценните скъпоценни камъни. Когато повечето от нас мислят за перли, обикновено ги свързват с бели, бежови или слонова кост тонове.

В продължение на стотици години сините перли Акоя са били отхвърляни от производителите на перли и смятани за “несъвършени”. В днешно време обаче колкото по-рядък е един цвят, толкова по-склонни са хората да го искат. Сините перли Akoya са много редки и колкото по-сини са, толкова по-редки са.

Днес бижутерите и техните клиенти търсят нещо естествено и същевременно уникално, което се получава именно със синята перла Акоя.

Тези перли са много меки и крехки и в резултат на това могат лесно да се повредят. Те изискват специални грижи, но усилията си заслужават.

Значение и свойства на сините перли

Сините перли носят значението на доверие, истина, смелост и спокойствие. Поради своята рядкост тези сини скъпоценни камъни представляват безупречна красота и чистота. Носени като амулет, сините перли могат да помогнат за преодоляване на негативните чувства и за намиране на чувство на дълбоко спокойствие.

Специални случаи:

За разлика от повечето скъпоценни камъни, перлите имат малко лоша репутация, когато става въпрос за специални поводи. Стари легенди разказват, че ако булката носи перли, подарени и в деня на сватбата, бракът ще и донесе голяма тъга и разбито сърце. Въпреки това, ако получателят на перлата предложи една стотинка на човека, който му я подарява, това би трябвало да компенсира лошия късмет, който го сполетява.

17. Спинел

Шпинелът дълго време е бил пренебрегван като скъпоценен камък сред любителите на бижута, но винаги е бил твърд фаворит сред гемолозите. С напредването на съвременността шпинелът бавно набира популярност и все по-често се използва във всякакви бижута.

Когато се добива шпинел, камъкът често е твърде тъмен, за да може да се оцени правилно цветът му поради интензивната му наситеност. След като бъде шлифован и почистен, истинската му красота изпъква. Шпинелът може да бъде открит в почти всеки цвят. Все по-популярни обаче стават камъните с цвят на кобалт поради тяхната яркост.

Шпинелите са особено евтини, но значително издръжливи, което ги прави чудесно допълнение към всяка форма на бижута. Те често се използват като имитации или имитатори на различни други сини скъпоценни камъни.

Значение и свойства на шпинела

Синият шпинел се свързва с пречистваща енергия и детоксикиращи свойства. Смята се, че има способността да укрепва умствената сила, като пречиства съзнанието ви и ви прави устойчиви на негативни мисли.

Специални случаи:

Наскоро шпинелът беше обявен за модерен вариант на рожденото камъче за месец август.

Други цветни скъпоценни камъни

Сините скъпоценни камъни завинаги ще притежават определена сила над колекционерите на бижута и гемолозите по света. Богатата история на много сини камъни, както и силните им асоциации с власт, лоялност, лоялност и мъдрост ги правят изключително търсени.

Скъпоценните сини скъпоценни камъни са склонни да изпъкват по начин, по който много други камъни не изпъкват, което ги прави идеалното допълнение към всяко бижу. Независимо дали имате бижута, блестящи с опали или танзанит, топаз или лабрадорит, те със сигурност ще предизвикат възхищение и обожание.

Ако се интересувате от други цветни скъпоценни камъни, разгледайте имената, значенията и свойствата на различните цветни скъпоценни камъни:

Ние сме Блума – малка семейна компания, която планирахме през 2018. Много ни радва това, че не само работим за себе си, а и че цялото ни семейство работи в тандем.

Последвай ни
Скорошни статии

Когато купувате чрез връзки на нашия сайт, може да спечелим партньорска комисионна.

Виж нашите подаръци

Сподели статия:

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email

Нямяш време? Свали тази статия и я разгледай офлайн по-късно.

Харесваш статиите? Не изпускай нито една!

Само ни кажи до кого да ги пратим!

Close Menu