fbpx

Зелени скъпоценни камъни и кристали – видове, значения, сили и свойства

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email
зелени скъпоценни камъни и кристали в зелени цветове имена видове сили значение

Зеленото винаги е било очарователен цвят. Хората по целия свят го обичат по многобройни причини. От една страна, той представлява изтънченост и елегантност. Второ, зеленото символизира живота и обновлението. Той също така е свързан с усещането за свежа енергия и ни напомня за природата. Що се отнася до психологията на този цвят, мнозина го намират за невероятно успокояващ, тъй като мозъкът свързва цвета с пребиваването на открито.

Освен всичко това, зеленият цвят представлява най-голям брой възможности за избор на цветни скъпоценни камъни. Освен това някои зелени скъпоценни камъни се нареждат сред най-редките и скъпи камъни, които човек може да добави към колекцията си.

Макар че не всички камъни се образуват по един и същи начин, смята се, че зелените скъпоценни камъни са така оцветени поради наличието на следи от хром, ванадий или желязо по време на образуването им.

Макар че повечето от нас са естествено привлечени от зеленото, се оказва, че има и над 100 различни вида зелени скъпоценни камъни. Всички те варират по нюанси, цени и характеристики. Нека разгледаме по-отблизо някои от най-популярните камъни, които блестят в зелено.

Списък на зелените скъпоценни камъни

Емералд

От всички скъпоценни зелени скъпоценни камъни изумрудите несъмнено са най-популярни. Те се използват вече от векове, като прочутата египетска царица Клеопатра е добре известна с това, че ги е носила. Изумрудите често са били използвани и в погребалните ритуали в Египет, тъй като са откривани мумии, погребани с изумруди, които да отнесат в задгробния живот.

Смарагдите са част от семейството на берилите, които са скъпоценни камъни. Подобно на много други скъпоценни камъни, най-големият фактор, който може да повлияе на стойността на изумруда, е дълбочината на цвета му. Колкото по-наситен и по-ярък е цветът на камъка, толкова по-ценен е той. Почти всеки изумруд обаче съдържа някакви включвания, повечето от които могат да се оприличат на нишки, подобни на мъх. Те се наричат “jardin“, по името на френската дума за градина. Намирането на чисто шлифован изумруд без никакви включвания е изключително рядко срещано явление.

Нерядко изумрудите се обработват и се запълват пукнатини, за да се задълбочи цветът и да се увеличи стабилността на камъка. Заради включванията камъкът често може да бъде отслабен, което го прави уязвим за начупвания и пукнатини. В резултат на това бижутерите не препоръчват изумрудите да се използват в бижута, които изискват висока издръжливост, като например пръстени. Вместо това се препоръчва изумрудите да се използват в обеци или колиета.

Споменаване на смарагдите и техните свойства

В исторически план древните римляни и гърци посвещават изумруда на Венера, богинята на любовта. Те вярвали, че той ще предпазва влюбените от изневяра. Изхождайки от тези древни вярвания, днес изумрудът се възприема като символ на вечната любов, което го прави популярен избор за годежни и сватбени пръстени.

Що се отнася до лечебните свойства, изумрудите са известни с това, че лекуват любовните емоции и физическото сърце.

Специални случаи:

 • Майски рожден камък
 • Съкровищен камък за 55-ата годишнина от сватбата

Перидот

Перидотите са очарователни скъпоценни камъни, защото се образуват по най-уникалните начини. Известно е, че те падат от небето!

Перидотите се образуват във вулкани и когато някой от тях изригне, той може да изстреля перидотите високо във въздуха, преди да паднат на земята. На Хавайските острови се намират едни от най-големите запаси от перидот в света, благодарение на вулканичната лава, която почти постоянно тече около острова.

Други перидоти дори идват от космоса и са открити в метеорити от Паласит.

Най-големият камък перидот, намиран някога, е на остров Загбаргад в Египет. Теглото му е 311,78 карата, или 62,35 грама. Оттогава перидотът е преместен в музея “Смитсониън” в САЩ. Друг забележителен камък перидот се съхранява в Москва, Русия, в Диамантената съкровищница. Теглото му е 192,75 карата. Най-големите камъни от перидот в света се намират в Лондонския геоложки музей, където гордо се пази 146-каратов перидот.

Перидотите могат да имат различни цветове и подобно на изумрудите са по-ценни в зависимост от дълбочината на зеленото им оцветяване. Въпреки това често се срещат и перидоти с жълти оттенъци. Въпреки невероятния начин, по който се образуват, перидотите са доста достъпен скъпоценен камък. Това обаче може да се дължи на факта, че те не са много издръжливи и за тях трябва да се полагат много внимателни грижи. Перидотите са изключително чувствителни и към киселини и резки температурни промени.

Специални случаи:

 • Августов рожден камък
 • Съкровищен камък за 16-ата годишнина от сватбата

Значение на перидота & Свойства

Древните египтяни наричали перидота “скъпоценния камък на слънцето” и вярвали, че скъпоценният камък има мистична лечебна сила. Древните римляни също ценели ослепително зеления камък, наричайки го “изумруд на вечерта”, тъй като блясъкът му остава еднакъв при всякаква светлина. Смята се, че перидотите носят добро здраве, спокоен сън и умиротворение. Свързва се и със състраданието, като отваря сърцето ви за нови взаимоотношения.

Зелен сапфир

Макар че сапфирите са най-известни с това, че са сини, подобно на някои други скъпоценни камъни, те се срещат в различни цветове, включително зелен. Зелените камъни много рядко достигат пълна наситеност на цветовете, но сапфирите го правят и са сред най-издръжливите скъпоценни камъни в света. Ето защо сапфирите, както сините, така и зелените, често се използват в бижута, които са склонни към удряне, като например пръстени.

Цветовият спектър на зелените сапфири е доста разнообразен. Те се срещат в естествени нюанси, които включват ментово зелено, маслинено зелено и жълто зелено. Както при почти всеки скъпоценен камък, чистият, тревистозелен цвят се намира много по-трудно. Въпреки това, поради факта, че чистите сини сапфири са по-търсени, зелените са по-достъпни.

Зелен сапфир – значение и свойства

В някои култури се смята, че зелените сапфири съответстват на сърдечната чакра, която влияе на просперитета и природата. Те често се използват за привличане на късмет, особено по отношение на парите и усещането за изобилие. Друго вярване е, че зелените сапфири могат да помогнат за излекуване на разбито сърце или дори да ви помогнат да намерите истинската любов!

През Средновековието се е смятало, че сапфирите могат да предпазят близките от вреда и представляват чувство на лоялност и доверие.

Специални случаи:

 • Съвременен рожден камък през септември
 • Съкровищен камък за 45-ата годишнина от сватбата

Нефрит

Друг невероятно популярен зелен скъпоценен камък е нефритът. Ценен и високо ценен в някои части на Азия, смята се, че камъкът е бил използван още преди 7000 години в Китай.

Нефритът се среща в две различни разновидности. Първата е жадеит, който се смята за по-ценен и с по-високо качество. Жадеитът се използва най-често в изисканите бижута. От друга страна, нефритът е разновидност на нефрита. Макар и с по-ниска цена, нефритът може да се намери в много по-големи количества. Нефритният нефрит често се използва за извайване на красиви скулптури, статуи и фонтани.

Въпреки че нефритът може да се счита за доста мек камък, той е и много здрав поради това колко компактен е съставът му. Всъщност той е толкова твърд, че не може да бъде разбит с чук. Повечето нефрити се изрязват на кабошони или други гладки срезове или се издълбават. Макар и рядко, някои гемолози предпочитат да фасетират нефрита, тъй като това може да придаде на камъка допълнителен блясък.

Едно нещо, което трябва да се отбележи и което прави нефрита още по-различен от другите скъпоценни камъни, е, че когато е силно обработен, той има много ниска издръжливост. Обикновено това е черта на лошото качество на скъпоценните камъни, но в случая с нефрита тя се дължи на състава на камъка и няма отношение към качеството му.

Значение на нефрита & Свойства

Нефритът е широко разпространен като символ на чистота и спокойствие. Като защитен камък той предпазва притежателя си от вреда и се смята, че носи късмет, мир, приятелство и хармония. Интересно е, че нефритът е известен със своите музикални свойства. Когато бъде ударен, той звъни точно като камбана.

Забавен факт: Поради високата цена на нефрита, вместо него често се използва друг камък, наречен maw sit sit. Този зелен камък може да се похвали с доста ярки нюанси, дължащи се на следи от хром, и често има черни включвания. Изглежда много подобно на нефрита и съдържа малко жадеит. Мау сит сит често се предлага само на част от цената на нефрита, което го прави отлична алтернатива.

Специални случаи:

 • Августов рожден камък
 • Съкровищен камък за 19-ата годишнина от сватбата

Зелен диамант

Казват, че диамантите са най-добрият приятел на момичето, но ако трябва да сме честни, диамантите могат да бъдат най-добрият приятел на всеки!

Не е тайна, че тези камъни са изключително търсени. Те се предлагат в различни цветове, включително и в зелен. Цветните диаманти се срещат рядко, тъй като цветовете им се определят от химикалите, присъстващи по време на образуването им.

Зеленият цвят е един от най-редките цветове на естествените диаманти. Цветът е резултат от наличието на водород, азот и никел в кристалната структура на диаманта. Зелените диаманти могат да се образуват и от дефекти в структурата на скъпоценния камък, причинени от облъчване по време на формирането на диаманта под земята.

Обработката с облъчване става все по-популярна като средство за повишаване на достъпността на зелените диаманти. Тъй като естествено зелените диаманти са голяма рядкост, бижутерите използват тази обработка като средство за създаване на по-голяма дълбочина и цвят в лабораторията. Това намалява значително цените и прави бижуто също толкова красиво, колкото и естественото.

Зелен диамант – значение и свойства

Зелените диаманти са символ на качествата, свързани със зеления цвят – изобилие, просперитет и успех. Лечебните му свойства включват релаксация, спокойствие и растеж. Те се възприемат като знак за ново начало и са чудесен избор за тези, които търсят ценен скъпоценен камък, свързан с природата. Древните гърци и римляни са вярвали, че диамантите може да са сълзи, изплакани от боговете, или отломки от падащи звезди.

Знаете ли, че:

 • Смята се, че при откриването си зелените диаманти са на възраст до 3 милиарда години.
 • Синтетичните диаманти, създадени в лаборатории, стават все по-популярни. Това се дължи не само на факта, че производството им е по-евтино, но и на факта, че само за производството на един-единствен еднокаратов диамант се добиват приблизително 250 тона земя.
 • Най-големият диамант, намиран някога, е открит в Южна Африка през 1905 г. Той е наречен диамантът Кулинан и тежи цели 3106 карата. След това е бил нарязан на девет по-малки диаманта, три от които могат да се видят в Лондонската кула като част от бижутата на короната.

Специални поводи:

 • Диамантът е скъпоценен камък за 60-ата годишнина от сватбата. Известен е още като Диамантена годишнина.
 • Априлски рожден камък

Други цветни скъпоценни камъни

При толкова много прекрасни зелени скъпоценни камъни, от които можете да избирате, може да е трудно да решите кои искате да носите. Разбира се, винаги можете просто да опитате всички!

Ако се интересувате от други цветни скъпоценни камъни, разгледайте имената, значенията и свойствата на различните цветни скъпоценни камъни:

Ние сме Блума – малка семейна компания, която планирахме през 2018. Много ни радва това, че не само работим за себе си, а и че цялото ни семейство работи в тандем.

Последвай ни
Скорошни статии

Когато купувате чрез връзки на нашия сайт, може да спечелим партньорска комисионна.

Виж нашите подаръци

Сподели статия:

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email

Нямяш време? Свали тази статия и я разгледай офлайн по-късно.

Харесваш статиите? Не изпускай нито една!

Само ни кажи до кого да ги пратим!

Close Menu