fbpx

Жълти скъпоценни камъни и кристали – видове, значения, сили и свойства

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email
жълти скъпоценни камъни и кристали в зелени цветове имена видове сили значение

Жълтите скъпоценни камъни са сред най-популярните цветове в света, а разнообразието от предлагани камъни може да се използва в някои наистина красиви бижута. Попитайте кралските особи!

От гледна точка на психологията на цветовете жълтото се разглежда в много положителни аспекти. Това включва усещането за ново начало, чувството за щастие, лоялност, просветление и енергия. В много култури жълтото е символ на богатство, здраве и късмет. Това е и най-привличащият вниманието цвят, поради което много пътни знаци са оформени в ярък нюанс на нюанса.

За да научите повече за тези вдъхновени от слънчевите лъчи жълти камъни, присъединете се към нас, за да разгледаме различните видове жълти скъпоценни камъни, които са станали търсени по целия свят.

Списък на жълтите скъпоценни камъни

Цитрин

Цитринът е друг изключително популярен жълт скъпоценен камък. Той получава името си от френската дума citron, която означава лимон, и е известен с освежаващия си светло жълто-кафяв оттенък. Заради забележителния му цвят кристалолечителите са припознали цитрина като символ на позитивност, щастие и удовлетворение. Смята се, че поради топлия си цвят скъпоценният камък е лечебен дар от слънцето.

Чистотата на цитрина обикновено е доста висока и той рядко съдържа видими примеси. Камъкът е невероятно прозрачен и издръжлив, което го прави идеален за използване в бижута. Ако някога жълтият скъпоценен камък бъде повреден, той обикновено може да бъде заменен на съвсем разумна цена, тъй като е доста достъпен.

За да подобрят блясъка и сиянието му, бижутерите често се уверяват, че цитринът е фасетиран, преди да го включат в дадено изделие.

Значение на цитрина и свойствата му

Заради яркия си жълт цвят цитринът е наречен на френската дума за лимон – “citron”. През цялата история цитрините са били ценени заради тяхната топлота, красота и блясък. Свързва се със слънчевата светлина и топлина, носи надежда и премахва негативните енергии. Тъй като резонира с радост и позитивност, цитринът е известен и като витамин С на душата.

Специални случаи

  • Ноемврийски рожден камък
  • Съкровищен камък за 11-ата годишнина от сватбата

Златни южноморски перли

Не може да се отрече величието на перлите – те се образуват, често по случайност, когато дразнител като песъчинка си проправи път в някои видове стриди, миди и рапани. Като средство за защита мекотелите отделят течност, която покрива дразнителя. Това се повтаря, като около песъчинката или каквото и да е друго вещество се образуват слоеве, докато се получи красива перла.

Затова не е изненада, че златните южноморски перли са толкова популярни. Повърхността на тези перли прилича на златен сатен и може да достигне доста големи размери. За сравнение, перлата Akoya е средно шест или седем милиметра, докато златните южноморски перли достигат средно 13 милиметра.

Въпреки това златните южноморски перли са доста редки и в резултат на това са скъпи. В наши дни с помощта на съвременните технологии са разработени термични обработки, които могат да превърнат обикновените перли в такива, които изглеждат като златни южноморски перли. Тези термично обработени перли са много по-евтини и се използват в бижута, произвеждани по целия свят.

Интересни факти

Както се казва в старите женски приказки, перлите не се смятат за подходящи за носене на сватби. Твърди се, че тези жълти скъпоценни камъни могат да донесат на двойката лош късмет. Ако на сватбения ден на булката бъдат подарени перли, тя трябва да даде на човека, който ѝ е подарил камъните, една стотинка като средство за предпазване на себе си и партньора си от всякаква зла воля.

Жълти диаманти

Жълтият диамант е най-често срещаният и най-достъпният от всички цветни диаманти. Жълтият оттенък на тези диаманти е резултат от наличието на следи от азот по време на формирането им.

За никого не е тайна, че диамантите са ценно притежание, а жълтият диамант е известен със своя блясък, както и със страстта и огъня, които олицетворява. Тези скъпоценни жълти скъпоценни камъни са отлични за използване в бижута, като например пръстени, тъй като са невероятно издръжливи. Освен това са устойчиви на надраскване и за тях е много лесно да се полагат грижи.

Когато става въпрос за жълти диаманти, най-добрият цвят за тях се нарича “Fancy Vivid”. Повечето естествено срещащи се жълти диаманти могат да се похвалят с оттенъци на вторичен цвят, който може да повлияе на стойността на скъпоценния камък – кафявите оттенъци ще намалят стойността му, а зелените ще я увеличат.

Специални случаи

Всички обичат диаманти, но традиционно диамант може да бъде подарен като:

  • Рожден камък на април
  • Сватби, тъй като те са трайни в пръстените
  • Съдбовен камък за 60-годишнината от сватбата

Янтар

Кехлибарът е уникален скъпоценен камък, защото всъщност не е камък, а вкаменелост. Той е известен с това, че в него се съхраняват насекоми и други дребни същества (помните ли филма “Джурасик парк”?!). Кехлибарът започва като дървесен сок и след това отнема повече от 30 милиона години, за да се вкамени и превърне в скъпоценен камък.

Освен че понякога в него се запазва вкаменено същество, този жълт скъпоценен камък е известен с наситените си жълти нюанси, които могат да се оприличат на мед. Колкото по-дълбок е оттенъкът, толкова по-скъп е камъкът. Разбира се, колкото по-светъл е нюансът, толкова по-евтин е камъкът. Като цяло обаче кехлибарът все още е доста достъпен.

Макар и достъпен, той е почти невъзможно да се добива в големи количества. Обикновено по-големите парчета кехлибар са били изградени от по-малки парчета, стопени заедно. Също така не е необичайно кехлибарът да се подлага на термична обработка, за да потъмнее оттенъкът му.

Познание на кехлибарен камък

Кехлибарът не е рожден камък, но обикновено се свързва с Телеца – зодиакалния знак за рождените дни между 19 април и 20 май. Това е така, защото зодиакалният елемент на Телеца е земята, а кехлибарът често се търси заради земните си тонове. Много хора вярват, че специалните свойства на кехлибара включват по-добро зрение и по-чист въздух.

Жълт гранат

Макар че гранатите обикновено се свързват с наситени, червени тонове, те могат да бъдат открити в почти всички цветове на дъгата. Един от най-търсените жълти скъпоценни камъни обаче е гранатът. Известни още като хесонит, жълтите гранати произхождат от брусуларния клон на семейството на гранатите и най-често са с жълт оттенък.

Друг, по-ефектен жълт гранат е известен като топазолит, който е вариант на андрадитовия клон на гранатовото семейство. Този скъпоценен камък има множество размери, което го прави да изглежда така, сякаш в центъра му има огън. Топазолитът обаче се среща изключително рядко.

Съществува и трети вид жълт гранат, който е известен като мали гранат. Този скъпоценен камък се образува, когато се получи химическа смес от андрадит и грузулар. Мали гранатите се търсят заради високия им блясък.

Специални поводи:

  • Януарски рождени дни
  • Съкровищен камък за втора годишнина от сватбата

Жълт нефрит

Нефритът е изключително популярен скъпоценен камък, който е високо ценен и в много култури. Във Фън Шуй се смята, че нефритът представлява защита за сърцето, подхранване и чувство за нежност. Въпреки че най-често се среща в различни нюанси на зеленото, нерядко в природата се среща и жълт нефрит.

Често наричан “загадъчният скъпоценен камък”, нефритът може да бъде направен от един от двата минерала: нефрит или жадеит. Всеки от тях може да бъде жълт, въпреки че свойствата им са съвсем различни. От една страна, нефритът е винаги непрозрачен и се среща в големи количества. Той често се използва за извайване на статуи. От друга страна, жадеитът е известен с това, че е по-прозрачен. Тези изделия често са много по-малки и по-скъпи.

Независимо от състава си, жълтите нефритени камъни никога не се оценяват толкова високо, колкото по-зелените им събратя. Камъните, изработени както от нефрит, така и от жадеит, са много здрави – дотолкова, че могат да издържат ударите на чук, без да се счупят.

Значение на жълтия нефрит и неговите свойства

В продължение на хиляди години китайската култура възприема нефрита като символ на богатство, късмет, лоялност и приятелство. Смята се, че камъкът за късмет привлича мъдростта, дългия живот и изобилието. Що се отнася до лечебните свойства, за жълтия нефрит се твърди, че помага при лошо храносмилане и подобрява кръвообращението.

Специални случаи:

  • Августовски рождени дни
  • Съкровищен камък за 19-ата годишнина от сватбата

Други жълти скъпоценни камъни, които заслужават внимание

В света на скъпоценните камъни жълтите скъпоценни камъни са в изобилие. Те са отлично допълнение към бижута или колекция от скъпоценни камъни.

Някои други жълти скъпоценни камъни, които си заслужава да бъдат споменати, включват:

Жълт топаз

Макар че жълтият топаз може да бъде термично обработен, за да се подобри нюансът му, повечето жълти топази се срещат в природата. Жълтият топаз е и символ на хармония и баланс, тъй като кафявият и жълтият му цвят се отнасят до семейството и дома.

Жълт циркон

Въпреки че често се среща в син цвят, цирконът се среща във всички цветове, включително и в жълт. Скъпоценните камъни циркон блестят красиво, поради което толкова много хора избират да използват този камък вместо диаманти при създаването на специални бижута.

Жълт сапфир

Този жълт скъпоценен камък придобива все по-голяма популярност, особено като избор за годежни пръстени. Жълтият сапфир се предлага в много нюанси – от светложълто до по-пищно златистожълто. Въпреки че зависи от личните предпочитания кой нюанс на жълтото предпочитате, по-ценният жълт сапфир е с по-ярък и чист цвят.

Жълт турмалин

Жълтият турмалин се счита за един от най-редките видове турмалинови скъпоценни камъни. Този скъпоценен камък е известен още като вердалит и е продукт на желязото и титана.

Що се отнася до ползите от жълтия турмалин, за него се твърди, че има свойства да намалява невротичните наклонности и да преодолява проблемите в живота. Освен това може да неутрализира негативните емоции в живота ви и да акцентира върху положителните.

Скаполит

Лесно объркван с цитрина, този скъпоценен камък се среща много по-рядко. Той често е с красив медено-жълт оттенък, като от време на време се появяват котешки очи. За съжаление скаполитът е много крехък и не се вписва добре в бижута, които изискват издръжливост, като например пръстени. Вместо това бижутерите съветват скаполитът да се използва в бижута с ниска степен на въздействие, като например обеци.

Сфен

Подобно на много други скъпоценни камъни, сфенът може да се среща в няколко различни цвята, включително жълт. Този скъпоценен камък е предпочитан от колекционерите, тъй като има дисперсия, която е по-висока от тази на диаманта. Въпреки това сфенът може да бъде доста крехък и не се препоръчва да бъде част от вашата колекция от бижута. От друга страна, като предмет за показване, сфенът може лесно да засенчи повечето други скъпоценни камъни.

Жълтите скъпоценни камъни са като малък слънчев лъч и не е изненадващо, че монархията ги обича! Както виждате, ако ви се иска да добавите жълт цвят в колекцията си от бижута, имате много възможности!

Къде да купя жълти скъпоценни камъни онлайн?

Има много места, от които можете да закупите жълти скъпоценни камъни онлайн. Разгледайте нашия магазин, за да разберете повече.

Още цветни скъпоценни камъни

Ако се интересувате не само от жълти скъпоценни камъни, разгледайте имената, значенията и свойствата на различните цветни скъпоценни камъни:

Ние сме Блума – малка семейна компания, която планирахме през 2018. Много ни радва това, че не само работим за себе си, а и че цялото ни семейство работи в тандем.

Последвай ни
Скорошни статии

Когато купувате чрез връзки на нашия сайт, може да спечелим партньорска комисионна.

Виж нашите подаръци

Сподели статия:

Share on facebook
+Facebook
Share on whatsapp
+WhatsApp
Share on pinterest
+Pinterest
Share on email
+Email

Нямяш време? Свали тази статия и я разгледай офлайн по-късно.

Харесваш статиите? Не изпускай нито една!

Само ни кажи до кого да ги пратим!

Close Menu